Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
facebook

Šťuka

Šťuka obyčajná (Esox lucius) je dravá ryba z čeľade šťukovitých. Obýva ako tečúcu tak i stojatú vodu.

Je veľmi dobre prispôsobená dravému spôsobu života. Má pretiahnuté valcovité telo s chrbtovými a análnymi plutvami posunutými až dozadu a širokú, pretiahnutú, bohato ozubenú papuľu. Toto usporiadanie umožňuje šťuke bleskovo rýchly štart za korisťou. Zuby sú mierne zahnuté dovnútra, aby sa korisť ľahko nevyšmykla a po opotrebovaní sa nahrádzajú. Telo je zvrchu a na bokoch zelenohnedé pokryté svetlými škvrnami, spravidla usporiadanými do viacmenej zvislých pruhov. Brucho je svetlejšie, spravidla špinavo biele. Oko je žlté, plutvy tmavšie a priečne pruhované. Šťuka môže dorastať dĺžky cez 1,5 metra a dosahovať hmotnosť i cez 25 kg.

Jej areál prirodzeného výskytu zahrňuje Európu, Severnú Áziu a Severnú Ameriku. Nieje príliš náročná ohľadne typu vôd. Obsadzuje všetky vodné prostredia s dostatkom koristi, pstruhovými bystrinami počnúc a rybníkmi a priehradami končiac. Pomaly tečúce a stojaté vody jej ale predsa len vyhovujú viac. Ideálnym prostredím sú veľké čerstvo napustené nádrže.

Šťuka obyčajná je typický nočný dravec, pričom jej potravou tvoria najmä ryby odpovedajúcou veľkosťou, napr. (ostriež, hrebenačka, hrúz, belička, plotica). Nepohrdne ani žabou, utopenou myšou, či menším jedincom vlastného druhu (kanibalizmus je u šťúk pomerne rozšírený). Odhaduje sa, že na prírastok 1 kg hmotnosti spotrebuje 5-7 kg potravy, pričom mladšie kusy rastú rýchlejšie než staršie. Šťuka je teritoriálna ryba, preto ju môžeme nachádzať na rovnakom mieste. Svoje teritórium si stráži pred ostatnými dravcami.

zdroj: wikipedia.org


Šťuka


Dnes je Piatok
29. 3. 2024

Zmeniť tému


Prihlásenie

Prihl. meno

Heslo



Registrácia


Anketa

Ulovili ste už sumca s hmotnosťou nad 10kg?

Áno: 1358 ľudí


Nie: 1271 ľudí


Spolu hlasovalo:
2629 ľudí



Webová evidencia úlovkov - Rybačka.eu



BestUbytovanie.sk - Ubytovanie na Slovensku

Bezplatná inzercia - auto-moto, elektro, nehnuteľnosti, práca, služby, šport, zvieratá

Webová evidencia úlovkov - Rybačka.eu
BestUbytovanie.sk - Ubytovanie na Slovensku

Bezplatná inzercia - auto-moto, elektro, nehnuteľnosti, práca, služby, šport, zvieratá